Kval till SM

Svenska Mästerskapen
För ett deltagande på SM gäller följande:

Kvalificerad för SM:
Ett deltagande på SM kräver minst en genomförd tävling* arrangerad eller sanktionerad av SBFF inom den senaste femårsperioden. Du kan sedan välja den gren du vill tävla i på SM oavsett vilken gren du kvalificerade dig i.

Tidigare års Alströmerpokalen, Decembercupen 2019 samt Tammerpokalen räknas ej som kvalificerande tävlingar. Alströmerpokalen 2020 är dock SM-kvalificerande.

En finalplacering (1–6) på SM ger direktkvalifikation utan tidsbegränsning.

* Genomförd tävling:
Blir man eliminerad, dvs ej placerade sig bland topp 15 så räknas det inte som genomförd tävlan, och man är då inte klar för en SM-start.

Kval till SM

Par:
För att tävla i par gäller att båda tidigare någon gång tävlat i en SBFF-sanktionerad tävling i Classic Bodybuilding, Bodybuilding eller Classic Physique (herrar) samt Bodyfitness eller Women’s Physique (damer).

Juniorer:
Kan tävla på SM direkt utan att tidigare ha kvalificerat sig. Gäller inte för deltagande i seniorklasser utan endast juniorklass.

Veteraner:
Kan tävla på SM direkt utan att tidigare ha kvalificerat sig. Gäller inte för deltagande i seniorklasser utan endast veteranklass.

Angående åldersklasser:
I Sverige är du junior från 1 januari det år du fyller 18 år, till och med den 31 december samma år som du fyller 23 år.
För veteraner gäller att man kan tävla som veteran under hela det år där man fyller 35 (för damer) eller 40 (för herrar).