Kval till SM

Svenska Mästerskapen
För ett deltagande på SM gäller följande:

Kvalificerad för SM:
Ett deltagande på senior-SM kräver minst en genomförd* tävling arrangerad eller sanktionerad av SBFF inom den senaste femårsperioden. Kvalificeringen gäller SM-start i den gren du har kvalificerat dig till, med följande undantag:

För herrar: Om du har kvalificerat dig inom någon av bodybuildingdisciplinerna; Bodybuilding, Classic Bodybuilding eller Classic Physique, så kan du välja vilken du vill av dessa på SM.

Om du endast har kvalificerat dig genom Men’s Physique, så är det enbart Men’s Physique som du kan tävla i på SM.

För damer: Om du har kvalificerat dig via Bikini Fitness eller Wellness Fitness så har du rätt att välja vilken du vill av dessa discipliner. Om du har kvalificerat dig via Body Fitness så är det Body Fitness som du kan tävla i på SM. Om det är Women’s Physique, som du har kvalificerat dig via, så är det Women’s Physique som du skall tävla i på SM.

För både herrar och damer gäller att om någon gren utöver, till exempel Artistic Fitness eller Athletic Fitness dessa finns med på SM-programmet så gäller att du har kvalificerat dig via den grenen innan SM.

Du kan också kvalificera dig för SM genom att ha deltagit på större tävlingar och mästerskap sanktionerade av IFBB, och på alla tävlingar sanktionerade av IFBB inom det Nordiska förbundets medlemsländer: Island, Norge, Danmark, Finland och Estland.

Deltagande på SM via tävling sanktionerad av IFBB utomlands ska godkännas efter kontroll av officiella resultatlistor.

SBFF förbehåller sig rätten att vid behov och speciella omständigheter tillfälligt frångå dessa kvalificeringsregler.

Tidigare års Alströmerpokalen, Tammerpokalen samt Decembercupen 2019 räknas ej som kvalificerande tävlingar. Alströmerpokalen från 2020 och framåt räknas däremot som SM-kvalificerande.

En finalplacering (1–6) på SM ger direktkvalifikation utan tidsbegränsning.

* Genomförd tävling:
Blir man eliminerad, dvs ej placerade sig bland topp 15 så räknas det inte som genomförd tävlan, och man är då inte klar för en SM-start. Likaså om man avbryter tävlingen.

Utländska medborgare:
För utländska medborgare gäller att man är mantalsskriven (folkbokförd) i Sverige, ej deltagit vid annat lands nationella mästerskap samma år.

Kval till SM

Par:
För att tävla i par gäller att båda tidigare någon gång tävlat i en SBFF-sanktionerad tävling i Classic Bodybuilding, Bodybuilding eller Classic Physique (herrar) samt Bodyfitness eller Women’s Physique (damer).

Juniorer:
Kan tävla på SM direkt utan att tidigare ha kvalificerat sig. Gäller inte för deltagande i seniorklasser utan endast juniorklass.

Veteraner:
Kan tävla på SM direkt utan att tidigare ha kvalificerat sig. Gäller inte för deltagande i seniorklasser utan endast veteranklass.

Angående åldersklasser:
I Sverige är du junior från 1 januari det år du fyller 18 år, till och med den 31 december samma år som du fyller 23 år.
För veteraner gäller att man kan tävla som veteran under hela det år där man fyller 35 (för damer) eller 40 (för herrar).