Till minne: Ehrling Wahlgren

19 mars, 2021
Posted in SBFF
19 mars, 2021 Magnus Branzen

Till minne: Ehrling Wahlgren

27 oktober 1946 – 15 mars 2021

En av de allra största profilerna inom svensk kroppsbyggning (och en av Ystads största profiler), Ehrling Wahlgen har avlidit, 74 år gammal. Ehrling var en av Nordens allra främsta i lätta tungvikten, -90 kg, från slutet av 60-talet fram till början av 80-talet.

Redan i unga år var Ehrling en mångsysslare inom idrott, och provade på det mesta som erbjöds, bland annat cykel, ishockey, friidrott och brottning, innan han bestämde sig för att satsa på kraftsporterna; tyngdlyftning, styrkelyft och bodybuilding. Han tävlade framgångsrikt i tyngdlyftning och styrkelyft, innehade ett svenskt juniorrekord i press med 130,5 kg och världsrekord i hacklift med 306 kg.

Det var dock på bodybuildingscenen som han rönte sina största framgångar, där han erövrade titlar som Mr. Sweden, Mr. Skandinavien och Mr. Europa, men det var två 3:e placeringar, som kanske var hans största insatser, dels VM Pro Mr. World i New York 1975 (där han även vann pris för tävlingens bästa armar) dels Mr. International i Columbus, Ohio 1977.

Efter att två tävlingar på raken förlorat mot Uffe Bengtsson, Nordiska 1978 och SM 1979, så deklarerade Ehrling från scenen vid SM att detta var hans sista tävling.

Dock skulle han göra en spektakulär comeback två år senare vid VM-kvalet i Vänersborg, en av Sveriges genom tiderna mest prestigefyllda tävlingar. Där, i det så kallade ”Tre kejsarslaget” besegrade Ehrling både Uffe Bengtsson och Lennart ”Hoa Hoa” Dahlgren, och knep biljetten i -90 kg klassen till VM i Kairo.

Ehrling hann med ett sista framträdande på SM-scenen, då han i samband med sin 50-årsdag gästposerade i Solnahallen 1996.

Ehrlings hälsa vacklade de sista åren, och han genomgick också en större hjärtoperation. Måndagen den 15 mars hittades han död i sitt hem i Ystad av sin bror. Våra varmaste tankar går till Ehrlings familj, hans nära och kära.

För Svenska Bodybuilding och Fitnessförbundet
Kenneth Johansson